• Etusivu
  • Palvelut
    • Hieronta
    • Koirahieronta
    • Kraniosakraaliterapia
    • Fasciakäsittely
  • Hinnasto
    • Hinnasto 1.9.22 alk.
    • Ihmisille
    • Koirille
  • Blogi
  • Yhteystiedot
    • Minusta ja Yrityksestäni
    • Ota yhteyttä
  • Ajanvaraus
Ketterä Kettu - hierontaa, koirahierontaa ja kraniosakraaliterapiaa Koirallesi ja Sinulle
  • Etusivu
  • Palvelut
    • Hieronta
    • Koirahieronta
    • Kraniosakraaliterapia
    • Fasciakäsittely
  • Hinnasto
    • Hinnasto 1.9.22 alk.
    • Ihmisille
    • Koirille
  • Blogi
  • Yhteystiedot
    • Minusta ja Yrityksestäni
    • Ota yhteyttä
  • Ajanvaraus

Sujuvaa liikettä
Koirallesi ja Sinulle

Iliopsoas-alueen vammat ovat yleisiä koirilla

8/2/2017

1 Comment

 
Ketterä Kettu –synttärijuhlat päättää artikkeli, joka koskee iliopsoas –alueen vammoja. Halusin kirjoittaa tekstin, sillä viimeisen vuoden aikana tämä ikävä rasitusvamma on tullut vastaan jo useamman kerran ja tuntuu, että se on edelleen alidiagnosoitu. Diagnoosin tekee aina eläinlääkäri eli jos epäilet omalla koirallasi ongelmaa iliopsoas -alueella, kipin kapin varaamaan aika osaavalle eläinlääkärille. 
Picture
Kuva. Iliopsoas-lihakset ovat vartaloa tukevia lihaksia, jotka aktivoituvat monessa liikkeessä ja monta kertaa päivässä. Tässä kuvassa havainnoillistetaan iliopsoas-lihasten sijaintia ja sitä, miten lihas supistuu ja venyy eteen päin vievässä liikkeessä (Kuva: massagetherapy.com, Adrew Mannie)

​Iliopsoas –lihakset ovat osa lantion alueen syviä lihaksia ja ne muodostuvat kahden lihaksen yhteensulautumasta: isosta lannelihaksesta (psoas major) ja suoliluulihaksesta (iliacus).  Lihas on pitkähkö, se alkaa jo viimeisten rintanikamien kohdalta vatsan puolelta, lannerangan nikamista, sekä suoliluun sisäpinnalta ja kiinnittyy reisiluun yläpäähän, reisiluun sisäpinnalle.

Iliopsoas -lihasten tehtävä on koukistaa lonkkaa ja lanneselkää. Ne kuuluvat ns. core-lihaksiin ja huolehtivat siten myös selkärangan tukemisesta. Ne vastaavat yhdessä muiden lihasten kanssa vartaloa eteenpäin vievästä liikkeestä vetämällä takajalkaa eteen päin ja kuromalla lannerankaa. Iliopsoakset ovatkin mukana monenlaisessa kehon liikkeessä: hypyissä, suunnanvaihdoksissa, makuulle käymisessä, makuulta ylös nousemisessa ja eteen päin vievässä liikkeessä. Joka kerta, kun koira kurottaa takajaloilla eteen päin liikkuessaan, ovat iliopsoas –lihakset mukana tässä liikkeessä.
​

Iliopsoas-vammat

​Iliopsoas-alueen vammat ovat yksi (etenenkin urheilu-) koiran yleisimmistä rasitusvammoista. Tyypillisesti vammat sattuvat lihaksen ja jänteen rajapinnalle, lähelle kiinnittymiskohtaa reisiluussa, kun lihas tekee eksentristä työtä eli venyy ja jännittyy samanaikaisesti. Vammat voidaan jakaa akuutteihin ja kroonisiin. Akuutit vammat voivat johtua liukastumisesta tai kaatumisesta jäällä, laminaatilla, märällä nurmella tai vaikkapa huonolla keinonurmella. Ne voivat syntyä myös huonosti autosta ulos hyppäämisen tai koirakavereiden kanssa riehumisen seurauksena.

Kroonisissa tapauksissa alkuperäinen syy tai kipu on muualla ja vammat johtuvat usein liiallisesta treenaamisesta (käännökset, hyppääminen), puutteellisesta lämmittelystä tai sekundaarisesta ortopedisesta / neurologisesta syystä, jossa koira koukistaa selkäänsä ja samalla jännittää iliopsoas-lihaksia. Tästä esimerkkinä voisi olla esim. takajalkaansa ontuva koira, joka hieman ontuu kipeää jalkaansa ja samalla pyöristää selkäänsä ja koukistaa iliopsoas-lihaksia.  Kroonisissa tapauksissa jänteeseen voi kertyä myös mineralisaatiota.
​
Muita altistavia tekijöitä voivat olla rasitusvammojen yleiseen tapaan rakenne, ylipaino, heikko lihaskunto / heikko peruskunto, riittämätön lepo, liiallinen harjoittelu ja väärä suoritustekniikka.​
Picture
​Iliopsoas-alueen vamma voi oireilla agilityssa esim. rimojen pudotteluna, pitkinä kaarroksina, pujottelunopeuden tai vauhdin hidastumisena. Myös paimentaminen kovassa vauhdissa tarvittavan kehonhallinnan vuoksi laittaa iliopsoakset töihin. Lievät tapaukset jäävät helposti diagnosoimatta, sillä koira on erinomainen kompensoimaan. Yleensä ongelmat havaitaan vasta, kun vaiva on jo pidemmällä.  Oireena voi olla esim. jäykkyyttä ylösnoustessa, takajalan ulkokiertoa tai lyhyttä askellusta liikkeessä, hyppäämisestä kieltäytymistä, koira seisoo jalat alla tai uroskoira voi myös jättää nostamatta jalkaa pissatessaan. Diagnoosin tekee aina eläinlääkäri. 
​

Hoitaminen

​Iliopsoas-vamman hoitamisessa ensisijainen asia on lepo. Kipeä koira ei saa harrastaa, liikkumista tulee vähentää ja lisäksi pitää välttää asioita, jotka altistavat iliopsoas-vamman synnylle, kuten hyppääminen, liukastelu, tiukat käännökset ja riehuminen. Hoitoon kuuluu lisäksi tulehduskipulääkekuuri ja mahdollisesti kuntoutus. Myös laser-hoito auttaa ja nopeuttaa paranemista, sillä se lisää aineenvaihduntaa,  nopeuttaa solujen uusiutumista, edistää endorfiinien ja prostaglandiinien vapautumista ja vie siten kipua pois. Kroonisissa tapauksissa hoitoon kuuluu lisäksi lihasrelaksantit, mutta myös uudempaan teknologiaa kuten kantasolu- tai prp-hoitoja voidaan käyttää. Useimmat koirat vastaavat hyvin hoitoihin.

​Sekundaarisessa vammassa tulee tietenkin hoitaa myös mahdollista syytä ongelman taustalla.
Picture


​Ennaltaehkäisy on avain

Iliopsoas-vammojen hoitamisen sijaan niitä kannattaa yrittää välttää. Lihasperäisten rasitusvammojen ennaltaehkäisyssä avain asemassa on riittävästä lämmittelystä ja palautumisesta huolehtiminen ennen ja jälkeen suorituksen. Tämä ei koske pelkästään treenaamista vaan myös tilanteita, joissa koira ei säästele itsään esim. koira kavereiden kanssa leikkiessä sekä vapaana juostessa. Kylmillä lihaksilla ei saa treenata vaan lihasten verenkierto ja elastisuus pitää herätellä ennen fyysistä suoritusta.

Myös koiran riittävä palautuminen on tärkeä osa treeniä, sillä mikä tahansa toistuva rasitus voi aiheuttaa koiralle ongelmia, jos sitä tehdään koiran kuntoon nähden liikaa. Kipeän ja väsyneen koiran kanssa ei saa harrastaa, sillä jos uusi rasitus tulee liian aikaisin ja palautuminen on jäänyt vajaaksi on riskinä ylirasitustila. Koiran riittävällä palautumisella harjoitusten välissä turvataan koiran terveyttä ja autetaan koiraa kestämään harrastuksen aiheuttamaa rasitusta terveenä eläkepäiville asti.

Ennen treenejä tulee myös huolehtia siitä, että koiralla on riittävä peruskunto ja syvätuki suorittamaansa harjoitukseen. Syvätukea voi vahvistaa verkkokaupastani löytyvillä FitPAWS treeni- ja tasapainotuotteilla, joiden avulla jumppaamalla voit parantaa koirasi koordinaatiota, tasapainoa ja auttaa saamaan lisätukea selälle ja nivelille.

Kannattaa myös välttää juoksuttamasta koiraa liukkaalla alustalla ja kuivata koiran tassut märällä säällä ennen sisälle tuloa, ettei märät tassut luista liukkaalla lattialla.

​
Koira käyttää Iliopsoas-lihaksia joka päivä monella tavalla. Autetaan koiraa pysymään kunnossa! 

1 Comment

Palautumisjuomista apua koiran palautumiseen?

6/2/2017

0 Comments

 
Koiran riittävä palautuminen on tärkeä osa treeniä, sillä mikä tahansa toistuva rasitus voi aiheuttaa koiralle ongelmia, jos sitä tehdään koiran kuntoon nähden liikaa. Koiran riittävällä palautumisella harjoitusten välissä turvataan koiran terveyttä ja autetaan koiraa kestämään harrastuksen aiheuttamaa rasitusta terveenä eläkepäiville asti.
​
Riittävällä palautumisella rasitusten välissä yritetään estää jumiutumista ja muita ylirasitukseen liittyviä ongelmia. Rasituksesta/treenistä palautumisen tarkkaa kestoa ei tiedetä, sillä se riippuu yksilöstä, lajista ja rasituksesta. Jos uusi rasitus tulee liian aikaisin ja palautuminen on jäänyt vajaaksi on riskinä kuitenkin ylirasitustila. Huolehdi koirasi riittävästä palautumisesta (palauttavat lenkit ja lepo) suoritusten välillä. Kipeän ja väsyneen koiran kanssa ei saa treenata.
Picture
Kuva. Meidän koirat juovat mielellään Flying Dog After Drink -palautumisjuomaa.
​

Maitohapon aiheuttama happamoituminen rasittaa elimistöä

Harjoittelu aiheuttaa elimistössä katabolisen tilan (hajottava aineenvaihdunta), joka kuluttaa energiavarastoja, rakenteita ja kestävyyttä. Se saa aina aikaan mikrovaurioita, sillä mm. maitohapon aiheuttama elimistön happamoituminen, rikkoo lihassolujen rakenteita. Lihassolut menettävät rasituksessa proteiineja ja muita rakennusaineita. Keho yrittää korjata näitä vahinkoja rakentamalla saatavilla olevista rakennusmateriaaleista tilalle entistä vahvempia rakenteita. Tätä kutsutaan anaboliaksi (rakentava aineenvaihdunta) ja siihen perustuu mm. lihasvoiman kasvattaminen ja kehonrakennus.
​
Maitohappo siis happamoittaa elimistöä ja siten hidastaa toipumista/palautumista. Se aiheuttaa lisäksi väsymistä, joka taas johtaa keskittymiskyvyn, koordinaation ja suoritusvauhdin heikkenemiseen, jolloin myös loukkaantumisriski kasvaa. Happamuuden neutralisoiminen on tärkeää palautumisen kannalta. Koiria käydäänkin jäähdyttelemässä (kävelyttämässä) suorituksen jälkeen muun muassa siksi, että verenkierto pysyisi yllä pumppaavan lihastyön avulla ja kuona-aineet kuten maitohappo kulkeutuisivat verenkiertoon ja sieltä edelleen ulos elimistöstä.
Picture
​Jotta koira pääsee palautumaan rasituksen jälkeen, on tärkeää jäähdytellä/liikutella koiraa heti suorituksen jälkeen. Tämän tarkoitus on tasata sykettä ja verenkiertoa, normalisoida ruumiinlämpöä, palauttaa lihakset lähelle lepopituutta, saada maitohapot poistumaan ja tarjota nestettä & rakennustarvikkeita elimistöön. Tarve uusille rakennusaineille on lajista, yksilöstä ja rasituksesta riippuen noin 30-120 min kuluttua suorituksesta. 
​

Palautumisjuoma ei korvaa jäähdyttelyä, mutta parhaimmillaan täydentää sen vaikutuksia

Palauttavien lenkkien ja levon lisäksi erityisesti anaerobista (ilman happea tapahtuva energian tuottaminen), sprintti- ja voimatyyppistä suoritusta tekevät koirat voivat hyötyä sopivasta palautumisjuomasta, sillä anaerobisessa suorituksessa lihakset tuottavat aina maitohappoa.
​
Palautumisjuoma annetaan viimeisen suorituksen jälkeen, tyypillisesti noin tunnin sisällä suorituksesta. Mitä kevyempi harjoitus on, sitä nopeammin ruuansulatus aktivoituu harjoituksen jälkeen ja sitä nopeammin palautusjuoman voi antaa.
 
Palautumisjuoman tarkoitus on:
  • auttaa katabolian pysäyttämisessä
  • neutralisoida happamuutta
  • nesteyttää
  • auttaa anabolian aloittamisessa
  • tarjota rakennusaineita soluille (proteiinit, mineraalit)'
​
​Treenien jälkeen autat koiraasi palautumaan proteiineja, kaliumia ja b-vitamiineja sisältävällä maistuvalla Flying Dog After Drinkillä ja/tai edistät koirasi palautumista käyttämällä päivittäin aktiivisella treeni-ja kisakaudella HBM + poweria, jota voidaan käyttää lisänä myös rasitustiloista toipumisessa. Molemmat täydentävät lihasten rakennus- ja energiavarastoja ja siten auttavat lihaksia toipumaan nopeammin katabolisesta tilasta. 
0 Comments

Miltä sinun koirasi jumppasali näyttää?

1/2/2017

0 Comments

 
Kun koira elää meidän ehtojemme mukaan, myös vastuu koiran hyvinvoinnista on meillä. Jos koira pääsisi liikkumaan lajinomaisesti, se ylläpitäisi kuntoaan luonnostaan, mutta säästeliäästi. Koirilla on nykyään paljon erilaisia tuki- ja liikuntaelinvaivoja, joille voivat altistaa mm. erilaiset loukkaantumiset, traumat (liukastuminen, venähdys, tappelu), sairastumiset, liian vähäinen liikunta, liiallinen liikunta, ylipaino ja rakenteen ääripäät.

Fyysisiä ominaisuuksia voidaan muokata kestämään paremmin arkielämän vaatimuksia ja eri koiraurheilulajien rasitusta. Kannattaa muistaa, että rasitus on koiran lihaksistolle todellinen, riippumatta siitä treenataanko koiran kanssa omaksi iloksi vai tosissaan. Vaikka tavoitteellisesti treenaavien koirien kuormitus on usein aktiivisemmalla tasolla, ovat säännöllisesti ja tavoitteellisesti treenaavat koirakot toisaalta taitotasoltaan edistyneempiä, mikä taas pienentää loukkaantumisriskiä. Tämän vuoksi kaikki koiransa kanssa harrastavat ja koiransa hyvinvoinnista kiinnostuneet hyötyvät koiransa kanssa jumppaamisesta! 
​
Picture

​Tasapaino-, koordinaatio- ja voimaharjoittelulla kehitetään koiran kuntoa

​Lihashuolto on joukko aktiivisia- ja passiivisia toimenpiteitä, joilla pyritään ehkäisemään vammoja ja loukkaantumisia. Koiran kunnon kehittäminen voidaan jakaa neljään tai viiteen pääelementtiin. Seuraavaksi keskitymme näistä tasapainoon, koordinaatioon ja sivutaan voima-harjoittelua. ​
Picture





​


​

​
​
Tasapaino on kehon kyky tietää, missä ja miten päin se on ja ylläpitää haluttua asentoa. Se suojelee elimistöä loukkaantumisilta ja tukee hienomotoriikan toimintaa. Tasapainon ylläpitämisessä hyödynnetään näköä, korvissa sijaitsevia tasapainoelimiä ja lihasten ja jänteiden proprioreseptoreita, jotka reagoivat kehon asentoon ja liikkeeseen. Ennen tasapainoharjoittelun aloittamista onkin hyvä varmistaa, että koiran korvat, silmät ja hermosto on kunnossa.
​
Toiminnallisen anatomian näkökulmasta koiran etuosa on ratti, jolla koiraa ohjataan ja takaosa on moottori, joka tuottaa voiman. Keskivartalo on siinä välissä voimien välittäjänä. Normaalisti koiran painosta 60-70 % on etuosalla. Tämä johtaa monessa tapauksessa siihen, että koirat eivät ole kovinkaan tietoisia takaraajoistaan. Pystyäkseen turvalliseen ja hallittuun suoritukseen, etenkin urheilu- ja harrastuskoirien tulee kuitenkin olla tietoisia kaikista neljästä tassustaan, myös kovassa vauhdissa.

Koordinaatio- ja tasapainoharjoittelun avulla voidaan parantaa koiran kehotietoisuutta ja kehonhallintaa, saada lisätukea nivelille ja selälle ja siten myös pienentää loukkaantumisriskiä. Esimerkiksi ilman hyvää keskivartalon hallintaa koiran alaselkä voi olla yliliikkuva, mikä saattaa altistaa koiraa selkävaivoille. Hyvä tasapaino edesauttaa kehotietoisuutta, mikä taas parantaa reaktionopeutta. Nopea reaktioaika auttaa koiraa tekemään nopeita suunnanmuutoksia ja pysähdyksiä, mitä esim. agilityssa ja tokossa tarvitaan. Voimaharjoittelu taas kehittää lihasvoimaa ja auttaa lihaksia varastoimaan voimaa, joka liikuttaa kehoa.
​
Pentuaikana luodaan pohja suorituskyvylle ja terveille eläkepäiville, joten ikään sopiva kuntoilu ja tasapainoilu kannattaa aloittaa jo nuoren koiran kanssa. 
​

Jumpat osaksi arkea

Lisää tasapainotyynyillä tehtävät jumpat osaksi arkirutiineja esimerkiksi ​2-3 kertaa viikossa. Useimpien FitPAWS -tuotteiden mukana tulee dvd, joka opastaa sinut alkuun harjoittelussa. Autan myös mielelläni sopivien jumppaliikkeiden ja -välineiden kanssa asiakkaitani. Kuntoutustapauksissa suosittelen kääntymään eläinfysioterapeutin puoleen, jotka ovat koiran kuntouttamisen asiantuntijoita.

Ketterä Kettu -youtubesta löytyy myös erilaisia esimerkkejä tasapainoa, koordinaatiota ja voimaa harjoittavista tempuista koiralle. FitPAWS® -välineillä suoritettavia jumppia on tarkoitus lisätä sinne pikkuhiljaa. 
​
Harjoitukset on tarkoitus pitää sellaisina, että koira pystyy suorittamaan pyydetyt harjoitukset itsenäisesti, säilyttäen hyvän asennon ja kontrollin. Toistoja lisätään tai harjoituksia vaikeutetaan vähitellen ja varovasti koiran edistymisen myötä, sillä harjoituksen progressiivisuus on se, joka vie kuntoa eteen päin.

Muista myös sopiva lämmittely ennen harjoittelua, joka valmistelee kehon harjoitukseen, parantaa koordinaatiota, vilkastuttaa verenkiertoa (energia ja happea oikeisiin paikkoihin) ja varmistaa liikeradat. Loppuverryttelyn tarkoitus on käynnistää palautuminen, pitää aineenvaihdunta yllä ja poistaa maitohappoja.
​
Jumppaaminen on kivaa – etenkin koiran, mutta myös omistajan mielestä!

Ketterä Kettu -verkkokaupasta löydät sopivat tasapainotuotteet koirallesi

FitPAWS® treeni- ja tasapainotuotteiden kanssa jumppaamalla voit lisätä koirasi kehotietoisuutta, kehonhallintaa ja voimaa sekä vahvistaa pieniä selkää ja niveliä tukevia lihaksia ja siten pienentää myös loukkaantumisriskiä.

Tasapainoa, koordinaatiota ja voimaa – Sinun koirasi kunnossa pitämiseen.
 
Löydä koirallesi sopivat FitPAWS® -tuotteet ja suunnittele oma kuntosalinne
http://www.ketterakettu.com/fitpawsreg.html
​
Picture
​Mitä muuta sinä tarvitset? Kuulen mielelläni vinkkejä verkkokaupaani sopivista tuotteista. 
0 Comments

    KIRJOITTAJA

    Kirjoittaja on Ketterä Kettu toiminimen perustaja, hieroja, koirahieroja ja farmaseutti.

    arkisto

    September 2017
    August 2017
    February 2017
    January 2017
    November 2016
    May 2016
    April 2016
    February 2016
    January 2016

    KATEGORIAT

    All
    Asiakastapauksia
    Kraniosakraalikäsittely
    Laser
    Minä

    RSS Feed

 Hierontaa ja Kraniosakraaliterapiaa Sinulle ja koirallesi Vantaalla
​

PALVELUT

Koirahieronta
​
Hieronta
Kraniosakraaliterapia
Agilitykoulutus
Kauppa
​
​Ohjeet hierontaan tulijoille

YRITYS

Minusta
​
Tietosuoja
​
Toimitusehdot
Yhteystiedot
​Ota yhteyttä
​

Ketterä Kettu

​Johanna Sallinen
Koulutettu hieroja - Koirahieroja - 2. vuoden osteopaattiopiskelija
​
Kiertomäentie 40, Vantaa 
​044-288 4844 ​
© COPYRIGHT 2016. ALL RIGHTS RESERVED.
  • Etusivu
  • Palvelut
    • Hieronta
    • Koirahieronta
    • Kraniosakraaliterapia
    • Fasciakäsittely
  • Hinnasto
    • Hinnasto 1.9.22 alk.
    • Ihmisille
    • Koirille
  • Blogi
  • Yhteystiedot
    • Minusta ja Yrityksestäni
    • Ota yhteyttä
  • Ajanvaraus