• Etusivu
  • Palvelut
    • Hieronta
    • Koirahieronta
    • Kraniosakraaliterapia
    • Faskiakäsittely
  • Hinnasto
    • Ihmisille
    • Koirille
  • Blogi
  • Yhteystiedot
    • Minusta ja Yrityksestäni
    • Ota yhteyttä
  • Ajanvaraus
Ketterä Kettu - hierontaa, koirahierontaa ja kraniosakraaliterapiaa Koirallesi ja Sinulle
  • Etusivu
  • Palvelut
    • Hieronta
    • Koirahieronta
    • Kraniosakraaliterapia
    • Faskiakäsittely
  • Hinnasto
    • Ihmisille
    • Koirille
  • Blogi
  • Yhteystiedot
    • Minusta ja Yrityksestäni
    • Ota yhteyttä
  • Ajanvaraus

Sujuvaa liikettä
Koirallesi ja Sinulle

Mikä ihmeen LTV ja miten siihen pitäisi suhtautua?

19/9/2017

10 Comments

 
Suomen Kennelliitto aloitti selkälausuntojen antamisen vuonna 2013. Tämän jälkeen virallisten selkäkuvien ottamisen jälkeen koiraomistajat ovat törmänneet erilaisiin lyhenteisiin LTV (välimuotoinen lanneristinikama), SP (spondyloosi), VA (korkkiruuvihäntärotujen nikamaepämuodostumat) ja IDD (kondrodystrofisten rotujen selkänikamien välilevyjen rappeutuminen ja välilevykalkkeumat).

Välimuotoinen lanne-ristinikama (LTV) on yleinen synnynnäinen ja perinnöllinen nikamaepämuodostuma. Sen periytymismekanismia ei vielä tiedetä, mutta löydöksiä on ilmennyt monessa rodussa ja monen rodun kohdalla mietitäänkin, miten näihin löydöksiin pitäisi suhtautua. Lähteinä on käytetty Suomen kennelliiton julkaisua (kuvat), tutkimuksia, kirjallisuutta ja omia kokemuksiani LTV3-lausunnon saaneen 1 vuotiaan Hani-parsonin kanssa.​​

​

Normaali selkäranka

Picture
Koiran normaali lanneranka ja ristiluu, sivukuva (L = lannenikama, S = ristinikama). (Kuva, Suomen Kennelliitto)
​
Koiran selkäranka muodostuu kaula-, rinta- lanne-, ristiluu- ja häntänikamista. Normaalisti  kaulanikamia on 7 (C1-C7), rintanikamia 13 (T1-T13), lannenikamia 7 (L1-7) ja yhteen luutuneita ristiluunikamia 3 (S1-3). Lisäksi koiralla on 6-23, yleensä noin 20 häntänikamaa.

Selkänikamat poikkeavat toisistaan hieman sijaintinsa ja siihen liittyvän käytön perusteella. Nikamista on kuitenkin löydettävissä seuraavat yhtenäiset osat: oka- eli pystyhaarake, sivuille suuntautuvat poikkihaarakkeet ja nikaman runko. Nikaman sisällä on aukko ja peräkkäisten nikamien aukoista muodostuu selkäydinkanava selkäydintä ja muuta hermotusta varten. Oka- ja poikkihaarakkeet toimivat lihasten kiinnittymiskohtina. Lannenikamissa ne ovat lähes yhtäpitkiä.

Ristiluu on suoliluiden (lantio) välissä oleva kiilamainen, kolmesta ristinikamasta muodostunut, yhteenluutunut kokonaisuus. Ristiluun selkäpuolella on okahaarakkeista yhteenluutunut  ristiluun keskiharjanne ja se niveltyy suoliluihin (LS).
Picture
Lannenikaman kaavakuva, poikkileikkaus. A) okahaarake, B) poikkihaarake, C) selkäydinkanava, D) nikaman runko
Picture
Normaali ristiluu. A) Kolmen ristinikaman yhteenluutunut keskiharjanne näkyy röntgen kuvassa yhtenäisenä valkeana viivana, B) ns. SI-nivel eli ristiluun ja suoliluun (lantio) nivelpinta, C) ns. LS-väli eli seitsemännen lannenikaman ja ensimmäisen ristinikaman välinen nivelpinta. (Kuva Suomen kennelliitto)
​

Välimuotoinen lanneristinikama eli
​Lumbosacral transitional vertebra

Välimuotoinen lanne-ristinikama (LTV) on yleinen synnynnäinen ja perinnöllinen nikamaepämuodostuma. Sen esiintyvyys vaihtelee roduttain, mutta periytymismekanismia ei kuitenkaan vielä tiedetä. ​Toistaiseksi ainakin saksanpaimenkoirilla on tehty tutkimusta LTV-muutosten yhteydestä selkävaivoihin. Lisäksi Hannes Lohen tutkimusryhmä tutkii genetiikkaa LTV-muutosten taustalla

​https://www.koirangeenit.fi/english/projects/ongoing-research-projects/bone-diseases/lumbosacral-transitional-vertebr/


Välimuotoinen lanneristinikama tarkoittaa nikamaa, jossa on sekä lanne- että ristinikaman piirteitä. Muutosten muodossa voi kuitenkin olla suuria vaihteluita. Välimuotoinen nikama voi olla viimeinen lannenikama (L7), jolloin puhutaan sakralisaatiosta tai ensimmäinen ristiluun nikama (S1), jolloin puhutaan lumbalisaatiosta. Muutos voi olla joko symmetrinen eli samanlainen oikealla ja vasemmalla puolella tai epäsymmetrinen, jolloin puolien välillä nähdään selvä ero. Lievimmissä tapauksissa ristiluun keskiharjanne ei ole yhtenäinen.
​
Muutokset lausutaan "virallisista" Kennelliiton hyväksymistä röntgen-kuvista, joko sivusta tai selällään otetuista kuvista. Osa muutoksista näkyy vain toisessa, osa molemmissa kuvissa. Lausunnon voi saada 12 kuukautta täyttänyt koira. Lausuntojen antaminen on aloitettu Suomessa 2013.
Picture
Kuva. Välimuotoisen lanneristinikaman arvostelussa käytettävä asteikko.
​

LTV1

Picture
Picture
Kuva. LTV1 on LTV-muutosten lievin muoto, jossa ristinikaman keskiharjanteessa on painauma. Tämä muutos ei nykytietämyksen valossa aiheuta oireita koirille.
​

LTV2

Picture
Picture
LTV2 on välimuotoisen lanne-ristinikaman symmetrinen muoto, jossa muutokset ovat vasemmalla ja oikealla puolella samanlaiset. Nikama voi muistuttaa enemmän lannenikamaa (ensimmäinen kuva) tai ristinikamaa (toinen kuva), jossa S1-S2 välissä on havaittavissa selvä rako. (Kuva Suomen Kennelliitto)

LTV3

Picture
LTV3 on välimuotoisen lanne-ristinikaman epäsymmetrinen muoto, jossa toinen puoli muistuttaa enemmän lannenikamaa ja toinen ristinikamaa. LTV3 voi olla yhteydessä synnynnäiseen vinolantioon tai toispuoleiseen lonkkanivelen kasvuhäiriöön. (Kuva Suomen Kennelliitto)
​

LTV4 -Lannenikamien lukumäärämuutokset

Joillain koirilla lannenikamien lukumäärä voi olla poikkeava, normaalin 7 lannenikaman sijaan näillä koirilla on 8 tai 6 lannenikamaa. Tämä on välimuotoisen lanne-ristinikaman rakenteellisesti vakavin muoto ja siinä nikama on mukautunut vieressä olevan nikaman muotoon. Ristiluun 1. nikama (S1) voi olla muodoltaan lannenikama, jolloin puhutaan lumbarisaatiosta tai 7. lannenikama (L7) voi olla muodoltaan ristinikama, jolloin puhutaan sakralisaatiosta. 

Toisin kuin yleisimmin ajatellaan LTV4 koirilla ei siis ole enemmän tai vähemmän nikamia vaan välimuotoinen nikama on muuntunut "naapurinsa" muodon muuntuen joko lannenikamaksi tai ristinikamaksi.
​

Välimuotoisen lanneristinikaman merkitys

LTV muutokset eivät tämän hetkisen tiedon mukaan suoranaisesti aiheuta oireita, mutta ne voivat altistaa mm. varhaiselle lanne-ristiluuliitoksen alueen rappeutumismuutoksille, hermojuurten puristuksesta aiheutuville kipu- ja halvaustiloille (cauda equina) tai muutokset voivat johtaa toispuoleiseen lonkkanivelen kasvuhäiriöön (LTV3).

Oireilevat koirat voivat kärsiä takaselän kivuista ja takajalkojen ontumisesta, jolloin autoon hyppääminen ja portaiden ylöspäin kulkeminen saattaa aiheuttaa kipua. Näillä koirilla voi esiintyä myös muita neurologisia oireita, kuten takajalkojen halvausoireita. Vaikeimmissa tapauksissa koirilla voi olla virtsan- ja ulosteenpidätysongelmia. 

Hoitona LTV-muutoksissa käytetään lepoa ja kipulääkkeitä. Vakavimmissa tapauksissa leikkaushoitoa. Kotikoirina muutoksista kärsivät koirat pärjäävät usein melko hyvin, mutta ennuste paluusta harrastus- tai työkoiraksi on epävarma. 

Kennelliiton jalostustieteellinen toimikunta suosittelee, että oireilevat koirat jätetään pois jalostuksesta, sillä muutos on perinnöllinen. Oireettomia LTV-koiria voidaan käyttää jalostukseen, mutta ne tulisi yhdistää LTV0 lausunnon saaneeseen yksilöön. Tällaisten yhdistelmien jälkeläiset suositellaan kuvattavaksi, jotta muutosten periytymisestä ja merkityksestä saadaan lisätietoa.

Kuka mittaa sitä, mitkä koirista ovat oireettomia ja mikä lasketaan oireeksi? Tällä hetkellä arvio perustuu omistajan näkemykseen. Koirat ovat kuitenkin mestareita peittämään kipua ja kompensoimaan liikettä, joten oireilua voi olla vaikea huomata tai se tulee seliteltyä itselleen muilla syillä. Hierontatilanteessa monilla LTV-koirilla (pl. LTV1) on havaittavissa lihaskireyksiä, jotka saattaisivat hyvinkin selittyä näillä nikamamuutoksilla. Toisaalta osa LTV-koirista on saattanut kilpailla esim. agilityssa melko oireettomana jopa eläkeikään asti. 


Todellisuudessa muutosten muodossa ja oireilussa voi olla suuriakin eroavaisuuksia jopa saman arvosteluasteikon sisällä.

Kuka mittaa sitä, mitkä koirista ovat oireettomia ja mikä lasketaan oireeksi?
Hierontatilanteessa monilla LTV-koirilla (pl. LTV1) on havaittavissa lihaskireyksiä, jotka saattaisivat hyvinkin selittyä näillä nikamamuutoksilla.

Luota siihen, mitä koirasi yrittää kertoa sinulle

Nyt 1v2 kk vanhan parsonini Hani oireili jo pikku-pennusta asti, joten sikäli yksi-vuotiaana saatu LTV3-löydös ei tullut minulle suurena yllätyksenä vaan osasin pelätä sitä jo pikku-pentu ajoista alkaen. Silti minäkin mielessäni yritin selitellä vähitellen tulleita oireita kaikenlaisilla syillä, vaikka näin jälkikäteen lueteltuna pieniä oireita on kuitenkin aika paljon. Harva arvaisi tänä päivänäkään Hanin kärsivän kivuista, sillä niin iloinen, ihastuttava ja rakastettava luonne hän on.

Hanilla on pentuajasta alkaen ollut seuraavia oireita:
- liikkuu helposti vinossa 8 vkoisesta alkaen
- pennuksi erikoisen jäykkä
​- askellajien osaamattomuus, ravia opeteltu pumppereilla 7 kk iässä
- ongelmia pissaamisen kanssa (sisälle pissaaminen & panttaaminen)
- pissaaminen vasen takajalka ylhäällä

- hepuleiden häviäminen
- vetäminen ylämäessä, paine/kipu pois takaosalta
- portaiden loikkiminen, paine/kipu pois takaosalta
- kausittain runsasta venyttelyä/ venyttelemättömyyttä
- leikkiinkutsu-asentoon jääminen, paine/kipu pois takaosalta
- vasemman takajalan pompauttelu
- hoidettassa hermokipureaktiota
- impulssiivisuus?

Pahenemisvaiheessa, 11kk iässä:
- vasemman takajalan käyttämättömyys
- agressiivisuus perheen vanhimmalle koiralle
- kenkien syöminen yksinollessa
Picture
Kuva. Hani-parsonin selkäkuva, sivukuva. Viimeisen lannenikaman ja ristiluun välinen liitos (LS) on melko kapea, viimeinen lannenikama lyhyehkö.
Picture
Kuva. Viimeinen lannenikama (oranssien täplien alla) epäsymmetrinen, Ei normaaleja lannenikamalle tyypillisiä poikkihaarakkeita. 
​
​En ole radiologian ammattilainen ja seuraavassa osassa on paljon spekulaatiota, johon voisin saada lisätietoa magneetti-/ct-kuvista. Ylemmästä kuvasta päässee kuitenkin jo vähän käsiksi Hanin oireisiin. Viimeinen lannenikama "ennen oranssia viivaa" yrittää "leikkiä" ristinikamaa, on mahdollisesti pyrkinyt luutumaan siihen, josta seurauksena kapeahko nikamaväli. Tämä saattaa aiheuttaa hermoihin painetta selkäydinkanavassa, joka taas saattaa aiheuttaa neurologisia oireita, kuten takaselän kipuja, takajalkojen ontumista ja vaikeutta kulkea portaissa ylös päin. Hermopaineesta voi seurata myös varhaista lanne-ristiluuliitoksen alueen rappeutumista, luupiikkien/sillottumien/spondyloosin syntymistä selkään tai kompensatorista nivelrikkoa. 

​Alemmassa kuvassa oranssien pisteiden alla on tuo sama viimeinen lannenikama. Sen pitäisi olla ylläolevien nikamien kaltainen. Siitä ei kuitenkaan lähde lannenikamille tyypillisiä poikkihaarakkeita, kuten edellisestä nikamasta L6. Hanilla normaalien poikkihaarakkeiden tilalla on kuvassa suoraan sivulle osoittavat ristiluun muotoa matkivat tyngät, jotka ovat lievästi epäsymmetriset.
​

​Toivottavasti sait tästä kirjoituksesta apua ja ajatuksia, jos mietit, mikä vaikutus LTV-lausunnolla on koiraasi/kasvatustyöhösi. Tärkein viestini on, että luota siihen, mitä koirasi yrittää kertoa sinulle. Ulkopuolisen arvion pyytäminen ja virallisten selkäkuvien ottaminen on myös erittäin suotavaa. Toivottavasti saamme jatkossa enemmän tietoa siitä, miten LTV-muutokset periytyvät. Nautitaan jokaisesta hetkestä koiriemme kanssa!
10 Comments

Voisiko koirallani olla tukikudosvamma?

8/8/2017

1 Comment

 
Kuulen usein, miten tukikudosvamma-diagnoosin (mm. hauisjänteen tendinopatia, iliopsoasvamma, MSS) saaneen koiran omistajat ihmettelevät, miten heidän koiransa voi olla kipeä, kun se ei näytä kipua millään tavalla. Se leikkii, syö, liikkuu hyvin, juoksee ja tekee kenties agilityakin hyvällä vireellä.

Kanadalainen agilityharrastaja – ja kouluttaja, Susan Garrett kertoi kesällä blogissaan oman koiransa, Swaggerin Medial Shoulder Syndrome -diagnoosista (MSS, suomeksi olkanivelen mediaalisten rakenteiden krooninen vaurioituminen). Kuten usein tukikudosvammoissa, Garrettinkin koiran oireet olivat vähäisiä, mutta jokin hänen vaistossaan sanoi, ettei Swaggerilla ollut kaikki kunnossa. Hän oli huomannut, että koira oli jo viiden kuukauden ajan kääntynyt vasemmalle huonommin, liukastellut ja Swaggerin suoritusajat agilityssa olivat hidastuneet. Hän kahlasi läpi parin kisavideoita vuoden ajalta ja löysi selvän eron aikaisempien ratojen ja nykyisten ratojen välillä (lue eteen päin ja katso videokooste oireiden ilmenemisestä).

Ongelmia ei ole pelkästään urheilukoirilla. Myös kotikoirat voivat kärsiä rasitusvammoista tai lihaskireyksistä. Viikonloppurambot, jotka makaavat arkena sohvalla, mutta jotka otetaan viikonloppuna mukaan piiiiitkille lenkille ja aktiivikäyttöön ovat myös riskiryhmässä. Kaikki koirat voivat kärsiä myös esim. liukastumisista talvella - ihan kuten me ihmisetkin. 
Picture

​Koirat eivät halua näyttää kipua

​​Koiran kiputiloja on usein vaikea huomata, sillä toisin kuin me ihmiset, koirat eivät yleensä valita ääneen ennen kuin ovat todella kipeitä ja silloinkin harvoin. Ääneen valittamista esiintyy useammin akuutin kuin krooniseen, pitkäaikaisen kivun yhteydessä. Koirat ovat mestareita kompensoimaan eli siirtämään painoa pois kipeältä kohdalta, jolloin terveet osat rasittuvat enemmän. Tästä voi seurata kierre, joka aiheuttaa lisää ongelmia ja kompensatorista kipua myös aikaisemmin "terveille alueille". 
Picture
​Monet korkeavireiset koirat saattavat tehdä normaalisti töitä ja peittää kivun esimerkillisesti. Stressihormonit, kuten kortisoli ja adrenaliini auttavat koiraa peittämään kipua, kun se haluaa lenkille, treenaamaan, leikkimään jne. Joissain tapauksissa vireen nousu, kuumeneminen ja keskittymiskyvyn laskeminen saattavat olla ainoita kivun oireita.​

Muutokset käyttäytymisessä, olemuksessa ja liikkeessä kertovat aina jostain 

​​Kipuoireet näkyvät yleensä ensin käytöksessä. Jos kyse ei ole akuutista vammasta, muutokset ovat tulleet pikkuhiljaa pidemmän ajan kuluessa. Tällöin meidän on yleensä vaikea huomata muutoksia tai selittelemme niitä jollain muulla syyllä esim. ikääntymisellä. Useimmiten huomaammekin vasta myöhemmin, kivun hoitamisen jälkeen, miten koira leikkii enemmän, istuu ryhdikkäästi, on sosiaalisempi tai venyttelee aktiivisemmin. 
​
Esimerkkejä kivusta kertovista muutoksista käyttäytymisessä
  • Syrjään vetäytyminen/ jatkuva seuraaminen
  • Agressiivisuus
  • Ailahtelevaisuus
  • Ylikierrokset, vilkkaus
  • Levottomuus
  • Asennon vaihtaminen
  • Muutokset istuma tai seisoma-asennossa
  • Muutokset liikkeessä
  • Ei venyttele/ venyttelee paljon
  • Ravistelee paljon
  • Läähättely autossa, ei halua mennä autoon
  • Lepovapina
  • Ruokahalun väheneminen
  • Tassujen nuoleminen, pureminen
  • Hännän jahtaaminen
​
Kannattaa myös tarkkailla, miten koirasi istuu: istuuko se tasaisesti molemmilla jaloilla vai aina lonkallaan? Seisooko se nykyään takajalat vartalon alla, selkä pyörenä vai ryhdikkäästi takajalat hieman istuinluiden takana (huom! rotukohtaiset erot)? Liikkuuko se kuten ennenkin vai onko alkanut nostamaan laukkaa herkemmin tai onko peitsaaminen lisääntynyt? 

​Koiran ongelmat näkyvät usein myös muutoksina hyppytekniikassa jopa kauan ennen kuin varsinaisesta diagnoosista on mitään tietoa. Myös Swaggerin tapauksessa oireet näkyivät ensimmäisenä hyppyjen alastuloissa ja kääntymisissä. Katso tästä video Swaggerin oireiden ilmenemisestä.

Havainnointi auttaa meitä näkemään mahdolliset muutokset koirassa

​Tukikudosvammojen havaitsemista hidastaa se, että useimmiten mikrovammoja kertyy pikkuhiljaa pidemmän ajan kuluessa, vaikka joskus oireiden aiheuttaja saattaakin olla myöhemmin määriteltävissä. Läheskään aina, selvää syytä esim. liukastumista ei vkuitenkaan voida määrittää.
​
Swaggerin tapauksessa, oireet olivat alkaneet kesällä 2016 agilityn EO-kilpailujen jälkeen, joissa koira oli ensin sotkeutunut kepeillä ja sen jälkeen pudonnut puomilta maahan oikean etujalan päälle, Garrett kertoo blogissaan. Tästä huolimatta koira ei ollut ontunut tai vaikuttanut kipeältä.
Picture
​Swagger sotkeutuu pujottelurytmissä agilityn EO-kilpailuissa. Photos (c) by Jukka Pätynen / Koirakuvat.fi
​Koska koirat eivät pysty, eivätkä välttämättä halua kertoa, mihin sattuu, on meidän tehtävä salapoliisityötä ja pyrittävä koiran asentoa, liikkumista ja toimintaa tarkkailemalla selvittämään, missä mahdollinen vika on. Joskus diagnoosin tekeminen voi olla mahdotonta ilman lisätutkimuksia kuten kuvantamista tai ultraa.

Havainnointi auttaa meitä näkemään mahdolliset muutokset koiran käyttäytymisessä, olemuksessa ja liikkeessä, joten suosittelenkin lämpimästä pitämään kirjaa oman koiran voinnista. Itselläni on käytössä viikottainen ns. ”käsittely-keskiviikko”. Tällöin kirjaan ylös päiväkirjaan, miten koira istuu, seisoo, makaa? Venytteleekö se etu- ja takapään kunnolla heräämisen jälkeen? Laitan sinne ylös myös tapaturmat ja törmäilyt: kenen kanssa, miten ja milloin koira törmäsi? Samalla koiran kanssa saa tehtyä hauskan käsittelyharjoituksen, josta on apua eläinlääkäri- tai hieronta-/fyssarikäyntejä ajatellen.
 
Alkuun lihasten tunnusteleminen voi tuntua vaikealta, mutta yleensä käsi harjaantuu siihen yllättävän nopeasti ja saatatkin myöhemmin huomata, miten joku kohta tuntuu erilaiselta kuin aikaisemmin. 
​
Picture
Ideoita oman koiran läpikäyntiin
  • Miten koira istuu?
  • Miten koira seisoo?
  • Miten koira makaa?
  • Miten koira liikkuu?
  • Venytteleekö koira etu- ja takapäätä?
  • Miten koira ryömii/ pystyykö koira ryömimään?
  • Miltä hampaat, silmät ja korvat näyttää?
  • Lihasten läpikäynti. Sävähtääkö kosketusta? Onko lihaksistossa symmetria-/lämpötila-/jännite-eroja?
  • Leikkaa kynnet
  • Kirjaa ylös tapaturmat/törmäilyt, mitä tapahtui?
  • Kirjaa ylös myös lääkärikäynnit, fysioterapiat, hieronnat jne. Mitä löytyi ja miten koira reagoi?
​

Avainasemassa on ennaltaehkäisy

Pidetään yhdessä huolta koiristamme, kohdellaan urheilijakoiria urheilijoina ja huolehditaan riittävästä lämmittelystä, jäähdyttelystä, palautumisesta, lihashuollosta ja kohtuullisesti treenin ja toistojen määrästä. Niveliä ympäröivissä tukirakenteissa täytyy olla riittävästi voimaa, jota voi kehittää mm. jumppaamalla. Lihaskuntoa voi harjoittaa esimerkiksi FitPAWS välineiden avulla (http://www.ketterakettu.com/fitpawsreg.html). Jumppaaminen on kaiken lisäksi vielä hauskaa!
​
Jos epäilet koirallasi tukikudosvammaa, otathan ensisijaisesti yhteyttä asiantuntevaan eläinlääkäriin. Diagnoosin tekee aina eläinlääkäri. Muussa tapauksessa toivotan sinut ja koirasi lämpimästi tervetulleeksi hierontaan! Ajan voit varata tästä www.slotti.fi/booking/ketterakettu.
​
Linkki alkuperäiseen Susan Gerrettin blogi-kirjoitukseen
http://susangarrettdogagility.com/2017/06/could-your-dog-have-an-agility-injury/
1 Comment

Iliopsoas-alueen vammat ovat yleisiä koirilla

8/2/2017

1 Comment

 
Ketterä Kettu –synttärijuhlat päättää artikkeli, joka koskee iliopsoas –alueen vammoja. Halusin kirjoittaa tekstin, sillä viimeisen vuoden aikana tämä ikävä rasitusvamma on tullut vastaan jo useamman kerran ja tuntuu, että se on edelleen alidiagnosoitu. Diagnoosin tekee aina eläinlääkäri eli jos epäilet omalla koirallasi ongelmaa iliopsoas -alueella, kipin kapin varaamaan aika osaavalle eläinlääkärille. 
Picture
Kuva. Iliopsoas-lihakset ovat vartaloa tukevia lihaksia, jotka aktivoituvat monessa liikkeessä ja monta kertaa päivässä. Tässä kuvassa havainnoillistetaan iliopsoas-lihasten sijaintia ja sitä, miten lihas supistuu ja venyy eteen päin vievässä liikkeessä (Kuva: massagetherapy.com, Adrew Mannie)

​Iliopsoas –lihakset ovat osa lantion alueen syviä lihaksia ja ne muodostuvat kahden lihaksen yhteensulautumasta: isosta lannelihaksesta (psoas major) ja suoliluulihaksesta (iliacus).  Lihas on pitkähkö, se alkaa jo viimeisten rintanikamien kohdalta vatsan puolelta, lannerangan nikamista, sekä suoliluun sisäpinnalta ja kiinnittyy reisiluun yläpäähän, reisiluun sisäpinnalle.

Iliopsoas -lihasten tehtävä on koukistaa lonkkaa ja lanneselkää. Ne kuuluvat ns. core-lihaksiin ja huolehtivat siten myös selkärangan tukemisesta. Ne vastaavat yhdessä muiden lihasten kanssa vartaloa eteenpäin vievästä liikkeestä vetämällä takajalkaa eteen päin ja kuromalla lannerankaa. Iliopsoakset ovatkin mukana monenlaisessa kehon liikkeessä: hypyissä, suunnanvaihdoksissa, makuulle käymisessä, makuulta ylös nousemisessa ja eteen päin vievässä liikkeessä. Joka kerta, kun koira kurottaa takajaloilla eteen päin liikkuessaan, ovat iliopsoas –lihakset mukana tässä liikkeessä.
​

Iliopsoas-vammat

​Iliopsoas-alueen vammat ovat yksi (etenenkin urheilu-) koiran yleisimmistä rasitusvammoista. Tyypillisesti vammat sattuvat lihaksen ja jänteen rajapinnalle, lähelle kiinnittymiskohtaa reisiluussa, kun lihas tekee eksentristä työtä eli venyy ja jännittyy samanaikaisesti. Vammat voidaan jakaa akuutteihin ja kroonisiin. Akuutit vammat voivat johtua liukastumisesta tai kaatumisesta jäällä, laminaatilla, märällä nurmella tai vaikkapa huonolla keinonurmella. Ne voivat syntyä myös huonosti autosta ulos hyppäämisen tai koirakavereiden kanssa riehumisen seurauksena.

Kroonisissa tapauksissa alkuperäinen syy tai kipu on muualla ja vammat johtuvat usein liiallisesta treenaamisesta (käännökset, hyppääminen), puutteellisesta lämmittelystä tai sekundaarisesta ortopedisesta / neurologisesta syystä, jossa koira koukistaa selkäänsä ja samalla jännittää iliopsoas-lihaksia. Tästä esimerkkinä voisi olla esim. takajalkaansa ontuva koira, joka hieman ontuu kipeää jalkaansa ja samalla pyöristää selkäänsä ja koukistaa iliopsoas-lihaksia.  Kroonisissa tapauksissa jänteeseen voi kertyä myös mineralisaatiota.
​
Muita altistavia tekijöitä voivat olla rasitusvammojen yleiseen tapaan rakenne, ylipaino, heikko lihaskunto / heikko peruskunto, riittämätön lepo, liiallinen harjoittelu ja väärä suoritustekniikka.​
Picture
​Iliopsoas-alueen vamma voi oireilla agilityssa esim. rimojen pudotteluna, pitkinä kaarroksina, pujottelunopeuden tai vauhdin hidastumisena. Myös paimentaminen kovassa vauhdissa tarvittavan kehonhallinnan vuoksi laittaa iliopsoakset töihin. Lievät tapaukset jäävät helposti diagnosoimatta, sillä koira on erinomainen kompensoimaan. Yleensä ongelmat havaitaan vasta, kun vaiva on jo pidemmällä.  Oireena voi olla esim. jäykkyyttä ylösnoustessa, takajalan ulkokiertoa tai lyhyttä askellusta liikkeessä, hyppäämisestä kieltäytymistä, koira seisoo jalat alla tai uroskoira voi myös jättää nostamatta jalkaa pissatessaan. Diagnoosin tekee aina eläinlääkäri. 
​

Hoitaminen

​Iliopsoas-vamman hoitamisessa ensisijainen asia on lepo. Kipeä koira ei saa harrastaa, liikkumista tulee vähentää ja lisäksi pitää välttää asioita, jotka altistavat iliopsoas-vamman synnylle, kuten hyppääminen, liukastelu, tiukat käännökset ja riehuminen. Hoitoon kuuluu lisäksi tulehduskipulääkekuuri ja mahdollisesti kuntoutus. Myös laser-hoito auttaa ja nopeuttaa paranemista, sillä se lisää aineenvaihduntaa,  nopeuttaa solujen uusiutumista, edistää endorfiinien ja prostaglandiinien vapautumista ja vie siten kipua pois. Kroonisissa tapauksissa hoitoon kuuluu lisäksi lihasrelaksantit, mutta myös uudempaan teknologiaa kuten kantasolu- tai prp-hoitoja voidaan käyttää. Useimmat koirat vastaavat hyvin hoitoihin.

​Sekundaarisessa vammassa tulee tietenkin hoitaa myös mahdollista syytä ongelman taustalla.
Picture


​Ennaltaehkäisy on avain

Iliopsoas-vammojen hoitamisen sijaan niitä kannattaa yrittää välttää. Lihasperäisten rasitusvammojen ennaltaehkäisyssä avain asemassa on riittävästä lämmittelystä ja palautumisesta huolehtiminen ennen ja jälkeen suorituksen. Tämä ei koske pelkästään treenaamista vaan myös tilanteita, joissa koira ei säästele itsään esim. koira kavereiden kanssa leikkiessä sekä vapaana juostessa. Kylmillä lihaksilla ei saa treenata vaan lihasten verenkierto ja elastisuus pitää herätellä ennen fyysistä suoritusta.

Myös koiran riittävä palautuminen on tärkeä osa treeniä, sillä mikä tahansa toistuva rasitus voi aiheuttaa koiralle ongelmia, jos sitä tehdään koiran kuntoon nähden liikaa. Kipeän ja väsyneen koiran kanssa ei saa harrastaa, sillä jos uusi rasitus tulee liian aikaisin ja palautuminen on jäänyt vajaaksi on riskinä ylirasitustila. Koiran riittävällä palautumisella harjoitusten välissä turvataan koiran terveyttä ja autetaan koiraa kestämään harrastuksen aiheuttamaa rasitusta terveenä eläkepäiville asti.

Ennen treenejä tulee myös huolehtia siitä, että koiralla on riittävä peruskunto ja syvätuki suorittamaansa harjoitukseen. Syvätukea voi vahvistaa verkkokaupastani löytyvillä FitPAWS treeni- ja tasapainotuotteilla, joiden avulla jumppaamalla voit parantaa koirasi koordinaatiota, tasapainoa ja auttaa saamaan lisätukea selälle ja nivelille.

Kannattaa myös välttää juoksuttamasta koiraa liukkaalla alustalla ja kuivata koiran tassut märällä säällä ennen sisälle tuloa, ettei märät tassut luista liukkaalla lattialla.

​
Koira käyttää Iliopsoas-lihaksia joka päivä monella tavalla. Autetaan koiraa pysymään kunnossa! 

1 Comment

Palautumisjuomista apua koiran palautumiseen?

6/2/2017

0 Comments

 
Koiran riittävä palautuminen on tärkeä osa treeniä, sillä mikä tahansa toistuva rasitus voi aiheuttaa koiralle ongelmia, jos sitä tehdään koiran kuntoon nähden liikaa. Koiran riittävällä palautumisella harjoitusten välissä turvataan koiran terveyttä ja autetaan koiraa kestämään harrastuksen aiheuttamaa rasitusta terveenä eläkepäiville asti.
​
Riittävällä palautumisella rasitusten välissä yritetään estää jumiutumista ja muita ylirasitukseen liittyviä ongelmia. Rasituksesta/treenistä palautumisen tarkkaa kestoa ei tiedetä, sillä se riippuu yksilöstä, lajista ja rasituksesta. Jos uusi rasitus tulee liian aikaisin ja palautuminen on jäänyt vajaaksi on riskinä kuitenkin ylirasitustila. Huolehdi koirasi riittävästä palautumisesta (palauttavat lenkit ja lepo) suoritusten välillä. Kipeän ja väsyneen koiran kanssa ei saa treenata.
Picture
Kuva. Meidän koirat juovat mielellään Flying Dog After Drink -palautumisjuomaa.
​

Maitohapon aiheuttama happamoituminen rasittaa elimistöä

Harjoittelu aiheuttaa elimistössä katabolisen tilan (hajottava aineenvaihdunta), joka kuluttaa energiavarastoja, rakenteita ja kestävyyttä. Se saa aina aikaan mikrovaurioita, sillä mm. maitohapon aiheuttama elimistön happamoituminen, rikkoo lihassolujen rakenteita. Lihassolut menettävät rasituksessa proteiineja ja muita rakennusaineita. Keho yrittää korjata näitä vahinkoja rakentamalla saatavilla olevista rakennusmateriaaleista tilalle entistä vahvempia rakenteita. Tätä kutsutaan anaboliaksi (rakentava aineenvaihdunta) ja siihen perustuu mm. lihasvoiman kasvattaminen ja kehonrakennus.
​
Maitohappo siis happamoittaa elimistöä ja siten hidastaa toipumista/palautumista. Se aiheuttaa lisäksi väsymistä, joka taas johtaa keskittymiskyvyn, koordinaation ja suoritusvauhdin heikkenemiseen, jolloin myös loukkaantumisriski kasvaa. Happamuuden neutralisoiminen on tärkeää palautumisen kannalta. Koiria käydäänkin jäähdyttelemässä (kävelyttämässä) suorituksen jälkeen muun muassa siksi, että verenkierto pysyisi yllä pumppaavan lihastyön avulla ja kuona-aineet kuten maitohappo kulkeutuisivat verenkiertoon ja sieltä edelleen ulos elimistöstä.
Picture
​Jotta koira pääsee palautumaan rasituksen jälkeen, on tärkeää jäähdytellä/liikutella koiraa heti suorituksen jälkeen. Tämän tarkoitus on tasata sykettä ja verenkiertoa, normalisoida ruumiinlämpöä, palauttaa lihakset lähelle lepopituutta, saada maitohapot poistumaan ja tarjota nestettä & rakennustarvikkeita elimistöön. Tarve uusille rakennusaineille on lajista, yksilöstä ja rasituksesta riippuen noin 30-120 min kuluttua suorituksesta. 
​

Palautumisjuoma ei korvaa jäähdyttelyä, mutta parhaimmillaan täydentää sen vaikutuksia

Palauttavien lenkkien ja levon lisäksi erityisesti anaerobista (ilman happea tapahtuva energian tuottaminen), sprintti- ja voimatyyppistä suoritusta tekevät koirat voivat hyötyä sopivasta palautumisjuomasta, sillä anaerobisessa suorituksessa lihakset tuottavat aina maitohappoa.
​
Palautumisjuoma annetaan viimeisen suorituksen jälkeen, tyypillisesti noin tunnin sisällä suorituksesta. Mitä kevyempi harjoitus on, sitä nopeammin ruuansulatus aktivoituu harjoituksen jälkeen ja sitä nopeammin palautusjuoman voi antaa.
 
Palautumisjuoman tarkoitus on:
  • auttaa katabolian pysäyttämisessä
  • neutralisoida happamuutta
  • nesteyttää
  • auttaa anabolian aloittamisessa
  • tarjota rakennusaineita soluille (proteiinit, mineraalit)'
​
​Treenien jälkeen autat koiraasi palautumaan proteiineja, kaliumia ja b-vitamiineja sisältävällä maistuvalla Flying Dog After Drinkillä ja/tai edistät koirasi palautumista käyttämällä päivittäin aktiivisella treeni-ja kisakaudella HBM + poweria, jota voidaan käyttää lisänä myös rasitustiloista toipumisessa. Molemmat täydentävät lihasten rakennus- ja energiavarastoja ja siten auttavat lihaksia toipumaan nopeammin katabolisesta tilasta. 
0 Comments

Miltä sinun koirasi jumppasali näyttää?

1/2/2017

0 Comments

 
Kun koira elää meidän ehtojemme mukaan, myös vastuu koiran hyvinvoinnista on meillä. Jos koira pääsisi liikkumaan lajinomaisesti, se ylläpitäisi kuntoaan luonnostaan, mutta säästeliäästi. Koirilla on nykyään paljon erilaisia tuki- ja liikuntaelinvaivoja, joille voivat altistaa mm. erilaiset loukkaantumiset, traumat (liukastuminen, venähdys, tappelu), sairastumiset, liian vähäinen liikunta, liiallinen liikunta, ylipaino ja rakenteen ääripäät.

Fyysisiä ominaisuuksia voidaan muokata kestämään paremmin arkielämän vaatimuksia ja eri koiraurheilulajien rasitusta. Kannattaa muistaa, että rasitus on koiran lihaksistolle todellinen, riippumatta siitä treenataanko koiran kanssa omaksi iloksi vai tosissaan. Vaikka tavoitteellisesti treenaavien koirien kuormitus on usein aktiivisemmalla tasolla, ovat säännöllisesti ja tavoitteellisesti treenaavat koirakot toisaalta taitotasoltaan edistyneempiä, mikä taas pienentää loukkaantumisriskiä. Tämän vuoksi kaikki koiransa kanssa harrastavat ja koiransa hyvinvoinnista kiinnostuneet hyötyvät koiransa kanssa jumppaamisesta! 
​
Picture

​Tasapaino-, koordinaatio- ja voimaharjoittelulla kehitetään koiran kuntoa

​Lihashuolto on joukko aktiivisia- ja passiivisia toimenpiteitä, joilla pyritään ehkäisemään vammoja ja loukkaantumisia. Koiran kunnon kehittäminen voidaan jakaa neljään tai viiteen pääelementtiin. Seuraavaksi keskitymme näistä tasapainoon, koordinaatioon ja sivutaan voima-harjoittelua. ​
Picture





​


​

​
​
Tasapaino on kehon kyky tietää, missä ja miten päin se on ja ylläpitää haluttua asentoa. Se suojelee elimistöä loukkaantumisilta ja tukee hienomotoriikan toimintaa. Tasapainon ylläpitämisessä hyödynnetään näköä, korvissa sijaitsevia tasapainoelimiä ja lihasten ja jänteiden proprioreseptoreita, jotka reagoivat kehon asentoon ja liikkeeseen. Ennen tasapainoharjoittelun aloittamista onkin hyvä varmistaa, että koiran korvat, silmät ja hermosto on kunnossa.
​
Toiminnallisen anatomian näkökulmasta koiran etuosa on ratti, jolla koiraa ohjataan ja takaosa on moottori, joka tuottaa voiman. Keskivartalo on siinä välissä voimien välittäjänä. Normaalisti koiran painosta 60-70 % on etuosalla. Tämä johtaa monessa tapauksessa siihen, että koirat eivät ole kovinkaan tietoisia takaraajoistaan. Pystyäkseen turvalliseen ja hallittuun suoritukseen, etenkin urheilu- ja harrastuskoirien tulee kuitenkin olla tietoisia kaikista neljästä tassustaan, myös kovassa vauhdissa.

Koordinaatio- ja tasapainoharjoittelun avulla voidaan parantaa koiran kehotietoisuutta ja kehonhallintaa, saada lisätukea nivelille ja selälle ja siten myös pienentää loukkaantumisriskiä. Esimerkiksi ilman hyvää keskivartalon hallintaa koiran alaselkä voi olla yliliikkuva, mikä saattaa altistaa koiraa selkävaivoille. Hyvä tasapaino edesauttaa kehotietoisuutta, mikä taas parantaa reaktionopeutta. Nopea reaktioaika auttaa koiraa tekemään nopeita suunnanmuutoksia ja pysähdyksiä, mitä esim. agilityssa ja tokossa tarvitaan. Voimaharjoittelu taas kehittää lihasvoimaa ja auttaa lihaksia varastoimaan voimaa, joka liikuttaa kehoa.
​
Pentuaikana luodaan pohja suorituskyvylle ja terveille eläkepäiville, joten ikään sopiva kuntoilu ja tasapainoilu kannattaa aloittaa jo nuoren koiran kanssa. 
​

Jumpat osaksi arkea

Lisää tasapainotyynyillä tehtävät jumpat osaksi arkirutiineja esimerkiksi ​2-3 kertaa viikossa. Useimpien FitPAWS -tuotteiden mukana tulee dvd, joka opastaa sinut alkuun harjoittelussa. Autan myös mielelläni sopivien jumppaliikkeiden ja -välineiden kanssa asiakkaitani. Kuntoutustapauksissa suosittelen kääntymään eläinfysioterapeutin puoleen, jotka ovat koiran kuntouttamisen asiantuntijoita.

Ketterä Kettu -youtubesta löytyy myös erilaisia esimerkkejä tasapainoa, koordinaatiota ja voimaa harjoittavista tempuista koiralle. FitPAWS® -välineillä suoritettavia jumppia on tarkoitus lisätä sinne pikkuhiljaa. 
​
Harjoitukset on tarkoitus pitää sellaisina, että koira pystyy suorittamaan pyydetyt harjoitukset itsenäisesti, säilyttäen hyvän asennon ja kontrollin. Toistoja lisätään tai harjoituksia vaikeutetaan vähitellen ja varovasti koiran edistymisen myötä, sillä harjoituksen progressiivisuus on se, joka vie kuntoa eteen päin.

Muista myös sopiva lämmittely ennen harjoittelua, joka valmistelee kehon harjoitukseen, parantaa koordinaatiota, vilkastuttaa verenkiertoa (energia ja happea oikeisiin paikkoihin) ja varmistaa liikeradat. Loppuverryttelyn tarkoitus on käynnistää palautuminen, pitää aineenvaihdunta yllä ja poistaa maitohappoja.
​
Jumppaaminen on kivaa – etenkin koiran, mutta myös omistajan mielestä!

Ketterä Kettu -verkkokaupasta löydät sopivat tasapainotuotteet koirallesi

FitPAWS® treeni- ja tasapainotuotteiden kanssa jumppaamalla voit lisätä koirasi kehotietoisuutta, kehonhallintaa ja voimaa sekä vahvistaa pieniä selkää ja niveliä tukevia lihaksia ja siten pienentää myös loukkaantumisriskiä.

Tasapainoa, koordinaatiota ja voimaa – Sinun koirasi kunnossa pitämiseen.
 
Löydä koirallesi sopivat FitPAWS® -tuotteet ja suunnittele oma kuntosalinne
http://www.ketterakettu.com/fitpawsreg.html
​
Picture
​Mitä muuta sinä tarvitset? Kuulen mielelläni vinkkejä verkkokaupaani sopivista tuotteista. 
0 Comments

Ketterä Kettu nyt myös verkkokaupassa!

29/1/2017

1 Comment

 
Nyt on aika irrotella, juhlatuulta puhallella, meillä on juhlat!

Enpä olisi vielä 1,5 vuotta sitten arvannut, minkälaiseen pyöritykseen olen lähtemässä kun aloin hoitovapaalla ollessani opiskella koirahierontaa. Olen niin onnellinen, että olen päässyt tekemään tätä työtä sinun kanssasi, kiitos! Haluan palvella Sinua entistä paremmin ja niinpä voin ilokseni ilmoittaa, että Ketterä Kettu juhlistaa synttäreitään avaamalla oman verkkokaupan! Jatkossa voit tilata huippu-tuotteita koirasi kuntoiluun ja hyvinvointiin suoraan verkkokaupastani. Tervetuloa ostoksille!


www.ketterakettu.com/kauppa


Toimitukset postitettuna lähimpään pakettiautomaattiin tai noudettuna toimitiloistani. Noutopäivät tiistai ja torstai. Palvelen myös yhteistyökumppanini Keravan Agility Teamin jäseniä toimittamalla tilauksia suoraan KAT-tilaan, Tuusulaan.


Ketterä Kettu juhlii synttäreitään 29.1.-8.2.2017!

  • Kaikille verkkokaupasta tilauksen tehneille maukas, kätevä ja lihaisa Naturis Fresh Meat -treeninamipötkö kaupan päälle!*  
  • Tietoiskuja koiran hyvinvoinnista
  • Maksuttomia konsultaatioaikoja keskiviikkona 8.2.2017. Tule tarkastuttamaan koirasi hieronnan tarve, tutustumaan koirahierontaan, hae ideoita koiran treenaamiseen FitPAWS® treenivälineillä tai vinkkaa ystävällesi! Oman ajan voi varata www.slotti.fi/booking/ketterakettu
1 Comment

Koiran lihashuolto -luento sai positiivisen vastaanoton

15/11/2016

1 Comment

 
Sain kunnian olla luennoimassa Vision innokkaille kuulijoille koiran lihashuollosta marraskuun alussa. 

En voisi olla enempää innoissani aiheesta! Vielä iloisempi olen, siitä, että onnistuin välittämätään innostukseni myös osallistujille, joilta sain luennosta erinomaista palautetta. ​

Kiitos Visiolaisille ja kaikille osallistujille!
Picture
(Luento) Oli onnistunut ja vastasi/ylitti odotukset. Suosittelisin luentoa erityisesti sellaisille koiranomistajille, jotka eivät ole vielä kiinnostuneita koiransa lihashuollosta. Uskon, että tämän luennon jälkeen he ymmärtävät sen merkityksen myös kotikoirille.
Suositeltu on jo :) Perusanatomian läpikäynti oli tosi hyvä ja videot toivat sopivasti käytäntöä. Aika montaa kohtaa pystyy hyödyntämään omien koirien kanssa, ja tietysti jakamaan "oppimaani" muille.
1 Comment

Lajinmukaisella lihashuollolla voidaan yrittää pienentää loukkaantumisriskiä

26/5/2016

0 Comments

 
Monet koiraurheilulajit ovat koirillemme raskaita ja verrattavissa ihmisten kilpaurheiluun. Tässä blogi-kirjoituksessa pohditaan koiran lihashuoltoa yleisesti ja agilityn näkövinkkelistä.

​Agilityssa ohjaaja tekee nopeita pyrähdyksiä ja voimaa vaativia suunnanmuutoksia, jotka altistavat lihakset ja nivelet vaativalle ja raskaalle kuormitukselle. Tällöin myös loukkaantumisriski kasvaa.(1) Voitaneen olettaa, että myös koirat altistuvat agilityssa samanlaiselle, jopa kovemmalle kuormitukselle. Pystyäkseen suoriutumaan agilityradasta ja pienentääkseen loukkaantumisriskiä, agilitykoiralta toivotaan hyvää liikkuvuutta raajojen nivelissä ja joustavuutta selkärangassa, ”lihasten pituutta” ja nopeaa palautumista.(2)

Kun koira suorittaa meidän ehtojemme mukaan - myös vastuu koiran hyvinvoinnista on meillä. Lihashuolto on joukko toimenpiteitä, joiden tarkoitus on minim
oida loukkaantumisriskiä.(3, 4) Siihen kuuluu aikamoinen liuta asioita mm. lajinmukainen lämmittely, jäähdyttely, palautuminen, lepo, monipuolinen ravinto, liikunta, hieronta, venyttely jne. ​
Tiesitkö, että valitettavasti erään tutkimuksen mukaan 33% agilitykoirista loukkaantuu jossain vaiheessa agilityuraansa?(5)
Lämmittely osaksi valmistautumisrutiineja
Lämmittelyn tarkoituksena on valmistaa urheilija tulevaan suoritukseen.(2, 7) Lajinmukainen lämmittely nostaa sykettä ja lämpöä, vauhdittaa verenkiertoa ja siten lisää saatavilla olevan hapen määrää lihaksissa. Se lisää kudosten elastisuutta, aktivoi hermostoa sekä parhaimmillaan parantaa suoritusta, ehkäisee loukkaantumisia ja valmistaa urheilijaa suoritukseen henkisesti.

Lämmittelyn merkitys eri kirjallisuudessa vaihtelee. Eri tutkimustulokset eivät kuitenkaan ole keskenään verrattavissa, sillä tutkimusten lämmittelyrutiineissa on suuriakin eroavaisuuksia. Eräässä väitöskirjatutkimuksessa, jossa tutkittiin lämmittelyn merkitystä ihmisillä eniten alkulämmittelyharjoituksia tehneiden ihmisten keskuudessa vammat vähenivät jopa 80 %.(6) 

Lämmittely voidaan jakaa yleislämmittelyosioon ja lajinmukaiseen lämmittelyyn. Yleislämmittelyn tarkoitus on lisätä kehon lämpöä, hapensaantia ja valmistaa sitä yleisellä tasolla tulevaan suoritukseen. Lajinomaisessa lämmittelyssä tehdään enemmän lajin kaltaisia harjoituksia, lajinomaisella intensiteetillä. Lämmittelyn tarkoitus ei kuitenkaan ole käyttää elimistön kaikkia energiavarastoja, vetää lihaksia maitohapoille eli olla rasite. Kannattaa miettiä, mitä ominaisuuksia juuri sinun harrastuslajissasi vaaditaan ja suunnitella omat lämmittelyrutiinit, jotka valmistavat sinua ja koiraasi parhaalla mahdollisella tavalla suoritukseenne. ​​

Voit käydä tutustumassa yhdenlaiseen agilitykoiran lämmittelyrutiiniin esim. Suomen Agilityliiton Koulutusohjaajan jatkokurssi -materiaalin lihashuolto-osiossa 
täällä (s. 44). 
Erään väitöskirjatutkimuksen mukaan eniten alkulämmittelyharjoituksia tehneiden ihmisten keskuudessa vammat vähenivät jopa 80 % (6)
Jäähdyttelylenkki aloittaa kuona-aineiden poistamisen elimistöstä
Loppuverryttelyn tarkoitus on käynnistää palautuminen ja tasata sykkeitä.(3) Aktiivinen, mutta kevyt liike pitää aineenvaihdunnan käynnissä, jolloin kuona-aineet saadaan liikkeelle. Mutta miksi kuona-aineet sitten on hyvä saada pois elimistöstä? Kuona-aineiden kertyminen elimistöön aiheuttaa lihaksiin viivästynyttä kipua.(7) Ihmispuolelta tiedetään, että urheilijoiden loukkaantumisriski kasvaa, mikäli keho ei pääse palautumaan ennen seuraavaa suoritusta.(8) 

Loukkaantumisen kannalta siis jäähdyttelyllä on ehkä jopa suurempi merkitys kuin lämmittelyllä. Koiraa tulisikin aina kävelyttää heti fyysisen suorituksen jälkeen, kunnes koiran sykkeet, läähättely jne on normalisoitunut. 

Kuona-aineiden aktiivista poistamista olisi hyvä jatkaa vielä 30-45 min rennolla ravilenkillä muutama tunti fyysisen suorituksen jälkeen. Rauhallinen liikunta poistaa kuona-aineita paremmin kuin täyslepo. Palauttava lenkki rentouttaa selkärangan asentoa ja liikettä suorittavia lihaksia, ehkäisee lihasten lyhentymistä ja auttaa säilyttämään liikkuvuutta raajojen nivelissä ja selkärangassa.(5)
Säännöllinen hieronta/ fysioterapia /osteopatia auttaa pitämään koiran paremmassa kunnossa - eikä se olisi pahitteeksi ohjaajallekaan
.Hieroja, fysioterapeutti, osteopaatti  käy koiran läpi ja yrittää löytää elimistöstä kipeytyneet kohdat, joita koiranomistajan on ollut vaikea havaita. 
​
•Hieronta lisää aineenvaihduntaa, poistaa kuona-aineita, jolloin lihaskireys vähenee ja palautuminen nopeutuu.

•Hieronnan mekaanien venytysvaikutus auttaa palauttamaan lihakset normaaliin pituuteensa ja edistää kudosten normaalia joustavuutta, liikelaajuutta (liikkuvutta) ja helpottaa lihaskireyksien aiheutamaa kipua.
​
•Hieronta vaikuttaa hermostoon ja mieleen, joko rauhoittavasti tai kiihdyttävästi. 

Itse uskon kokonaisvaltaiseen ja monipuoliseen hoitoon, jossa voidaan yhdistetää hierontaa, fysioterapiaa, osteopatiaa, akupunktiota ja vyöhyketerapiaa - tarpeen mukaan. Ketterä Kettu pyrkii löytämään sopivat lihashuoltorutiinit juuri sinun koirallesi. Sinun koirasi parasta ajatellen.<3 
Picture
1) Valtakoski ym. 2003, 2) Suomen Agilityliitto, Koulutusohjaajan jatkokurssi -opas 2010, 3) Aalto ym. 2010, 4) Mero 2004, 5) Cullen ym. 2013, 6) Pasanen 2006, 7) Ylinen ym. 2010, 7) Norris ym. 2011, 8) Saari 2009,
0 Comments

100 % Ketterä Kettu -koirahierontapisteeseen osallistuneista suosittelisi palvelua hyvin todennäköisesti tai melko todennäköisesti myös ystävälleen / tuttavalleen

12/4/2016

1 Comment

 
Ketterä Kettu osallistui hierontapisteellä Keravan Agility Teamin epävirallisiin agilitykilpailuihin huhtikuun alussa. Päivä oli huikea ja hierontapisteen suosio ylitti odotukseni, sillä kohtasin päivän aikana yli 20 ihanaa koiraa ja mukavaa omistajaa!

Agility on koiralle fyysisesti kuormittava laji, sillä agilityuransa aikana koirat saattavat hypätä pelkästään kisoissa kymmeniätuhansia hyppyjä. Hieronta onkin tärkeä osa urheilevan koiran säännöllistä lihashuoltoa. Hieronnalla hoidetaan lihaskireyksiä ja autetaan välttämään rasitus- ja jännevammoja sekä revähdyksiä. Usein lihasongelmat ovat tulleet vähitellen, pidemmän ajan kuluessa, joten koiran oireita on vaikea huomata, etenkin kun koira ei useimmiten näytä kipua. 

Keravan Agility Teamin epävirallisissa agilitykisoissa olevassa hierontapisteessä omistajat pääsivät päivän aikana tutustumaan koirahierontaan ja kartoittamaan oman koiransa lihaskireyksien tilanteen -maksutta. Päivä olikin oikein onnistunut, sillä varauslista oli ihan täynnä heti aamusta asti. Tarkastin päivän aikana yli 20 koiran lihaskireydet ja hoidin akuutit kolhut ilman minkäänlaisia taukoja.
Picture
Taulukko 1. 71% Ketterä Kettu hierontapisteeseen Keravan Agility Teamin epävirallisessa agilitykilpailuissa osallistuneista koiran omistajista vastasi, että suosittelisi hyvin todennäköisesti Ketterä Kettu -hierontapalvelua ystävälleen / tuttavalleen. Loput 29% suosittelisivat palvelua melko todennäköisesti(1).

Ketterä Kettu sai palvelusta erinomaisen arvosanan

Hierontapiste oli loistava idea pitää epiksissä ja odotukset ylittyivät. Palvelu oli ystävällista ja hyvää:)
Todella hyvä idea kisojen yhteyteen. Sain hyvin tietoa koirien hyvinvoinnista ja palveluista. Erinomainen asiakaspalvelu
​Päivän jälkeen pyysin palautetta kaikilta osallistuneilta. Palautekyselyssä pyydettiin mielipiteitä hierontapisteestä, asiakaspalvelusta ja siitä, suosittelisiko tämän kokemuksen perusteella Ketterä Kettu -hierontapalvelua ystävälleen.
​

Valtaosa palautekyselyyn vastaajista antoi minulle parhaan mahdollisen palautteen, sillä 71% vastaajista oli valmis suosittelemaan kokemuksensa perusteella Ketterä Kettu - koirahierontapalvelua ystävälleen / tuttavalleen(1). Myös loput ​​29 % suosittelisi palvelua melko todennäköisesti muille.

Tämä on paras mahdollinen palaute, mitä yrittäjä voi saada työstään ja lisää entisestään intohimoani koirien auttamista kohtaan. Lämmin kiitos kaikille ihanille osallistujille ja hoidetuille koirille. Jokainen koira on ainutlaatuinen ja opettaa minua tulemaan paremmaksi ja paremmaksi työssäni.
1  Ketterä Kettu palautekysely 4-2016
1 Comment

Yökyläilyjä

29/2/2016

0 Comments

 
Picture

Tässä on parson Chili. 💕

Olen etuoikeutettu päästessäni harjoittelemaan agilityn alkeita tämän ihastuttavan, vilkkaan ja iloisen neitosen kanssa. Chilissä on vaan sitä jotain ihanan sekopäistä ja rakastettavaa luonnetta josta tykkään. Pari viikkoa sitten sain Chilin meille yökylään tekemään lähempää tuttavuutta ja harjoittelemaan vireenhallintaa.

Ensimmäiseksi tutustuimme vähän lähemmin toisiimme. Kuten alla olevasta kuvasta voi huomata, Chili sopeutui laumaamme erinomaisesti ja viihtyi myös meidän ihmisten kainalossa. Mieheni jaksoi moneen kertaan ihmetellä, miten kiva koira Chili on ja miten Chili vaikutti siltä kuin olisi aina ollut laumassamme. Chili onkin sopiva sekoitus Seraa ja Rediä niin ulkonäön kuin luonteenkin puolesta.
Picture
Paitsi ihastella Chiliä, varsinainen tarkoitus oli kuitenkin harjoitella vireenhallintaa. Alla todistusaineistoa siitä, että kotiläksyt tuli tehtyä. Harjoitukset menivät hyvin, paremmin kuin osasin arvella, vaikka tiesin jo valmiiksi, että Chili on nopea oppimaan.

Ensimmäiseksi harjoittelimme tervehtimistä. Vaikka neljällä jalalla riemusta pomppiva koira on mielestäni ihana ilmestys, pieni maltti ei silti ole pahitteeksi. Tästä oli myös helppo aloittaa, sillä palkka on Chilille jo valmiiksi arvokas = ihmisen huomio. Muutama toisto ja Chili ymmärsi, millä sai haluamansa; halutessaan ihmisen huomion, Chilillä täytyi olla kaikki neljä jalkaa maassa. Häntä sai silti heilua. 😊

Käytännön syistä harjoittelimme seuraavaksi uloslähtöä. Tämä oli Chilille haastavampaa kuin tervehtiminen ja vaikka pylly pysyikin oven auetessa lattiassa, katse kuitenkin paljastaa sen, että Chilin ajatukset ovat jo lenkillä. Periaate oli sama kuin edellä: halutessaan ulos, Chilin täytyi pitää pylly penkissä. Jos peppu nousi, Chili menetti sen, mitä oli haluamassa (ulos pääseminen) ja ulko-ovi meni kiinni.

Edellä olevien harjoitusten perusteella arvelin, että emme pääsisi varsinaisessa vireenhallintatreenissä vielä ensimmäisellä kerralla kovin pitkälle. Olin valmistautunut käyttämään treeniin jonkin verran aikaa, mutta yllätyksekseni Chili oivalsi heti 'sheippaamalla', mistä oli kyse. Tein tämän harjoituksen ensin nameilla, joiden avulla nostin Chilin virettä. Kun sain Chilin kiinnostumaan herkuista, asetin ne Chilin ulottumattomiin. Heti, kun Chili osoitti rauhoittumisen/rauhoittamisen merkkejä, se sai palkkionsa. Vähitellen nostin kriteeriä. Alla olevassa kuvassa Chili jo rauhoittuu makuulle ja ummistaa silmiään odottaessaan palkkaansa. Eikä edes häntä ei heilunut, vaikka se ei kuvassa näykään. 😉

Ennen kotiinlähtöä kävimme vielä kaupungilla katsomassa, miten Chili siellä reagoi. Superparson ei tuottanut sielläkään pettymystä. Kiitos Sarille tämän ihanan koiran lainasta!

Picture
Picture
Picture
Picture
0 Comments
<<Previous

    KIRJOITTAJA

    Kirjoittaja on Ketterä Kettu toiminimen perustaja, hieroja, koirahieroja ja farmaseutti.

    arkisto

    September 2017
    August 2017
    February 2017
    January 2017
    November 2016
    May 2016
    April 2016
    February 2016
    January 2016

    KATEGORIAT

    All
    Asiakastapauksia
    Kraniosakraalikäsittely
    Laser
    Minä

    RSS Feed

 Hierontaa ja Kraniosakraaliterapiaa Sinulle ja koirallesi Vantaalla
​

PALVELUT

Koirahieronta
​
Hieronta
Kraniosakraaliterapia
Agilitykoulutus
Kauppa
​
​Ohjeet hierontaan tulijoille

YRITYS

Minusta
​
Tietosuoja
​
Toimitusehdot
Yhteystiedot
​Ota yhteyttä
​

Ketterä Kettu

​Johanna Sallinen
Koulutettu hieroja - Koirahieroja - 3. vuoden osteopaattiopiskelija
​
Kiertomäentie 40, Vantaa 
​044-288 4844 ​
© COPYRIGHT 2016. ALL RIGHTS RESERVED.
  • Etusivu
  • Palvelut
    • Hieronta
    • Koirahieronta
    • Kraniosakraaliterapia
    • Faskiakäsittely
  • Hinnasto
    • Ihmisille
    • Koirille
  • Blogi
  • Yhteystiedot
    • Minusta ja Yrityksestäni
    • Ota yhteyttä
  • Ajanvaraus